Varga Árpád - Gedeon Birtok

Varga Árpád

Érdekes figurája a hazai borászati életnek a fiatal generációhoz tartozó Varga Árpád, az izsáki Gedeon Birtok tulajdonosa.

„Dédszüleim, nagyszüleim mind borászok voltak itt az izsáki térségben. Gyakorlatilag a borászattól néhány száz méternyire, a Gedeon dűlőben gyerekeskedtem. Édesapám ott művelte azt a kis szőlőt, amiből mindig megvolt egy jó 100 hektónyi háztáji borunk. Nem is volt kérdés, hogy nekem itt kell megmutatnom, mire is vagyok képes.”

Varga Árpád

Varga Árpád ma már 80 hektáron gazdálkodik, ötvözve a családban ellesett fogásokat, a felsőfokú tanulmányok során szerzett tudást és a személyes tapasztalatokat. Az Ágasegyháza és Izsák között meghúzódó birtokot 1999 óta fejleszti folyamatosan. Tradíció és modernitás – e két szó mindent elmond a törekvéseiről. A fajtaválasztékban hagyománytisztelete jut kifejezésre, mivel első sorban autentikus alföldi szőlőkkel foglalkozik, úgymint a Kunságban otthonra lelt Kövidinka, Ezerjó, Cserszegi fűszeres, Kadarka és az Izsákhoz kötődő Sárfehér. A többféle könnyed hangszerelésű fehérbor mellett a rozéban és a gyöngyöző borban is szereti a változatosságot. Vonzódása a buborékhoz szakmai körökben közismert; az izsáki pezsgőgyárban szerzett pezsgőmesteri tapasztalatait nagyon jól hasznosítja a gyöngyöző borok és a könnyed, friss, kis buborékkal megtámogatott borok készítésénél. Aki kóstolni érkezik Izsákra, pontosabban a Gedeon dűlőbe, annak fel kell készülnie arra, hogy komoly tételsort kell megismernie.

ALFÖLD
NAPFÉNY
GEDEON